Heidi van Herk

A Personal Business Story


Een interview met Heidi, mam en eigenaresse van 'In je Kracht Als Mam'.


Vertel eens over jouw onderneming?

Ik heb een online programma genaamd “In Je Kracht Als Mam”. De training is gericht op de vrouw die net moeder is geworden, tot 1,5 jaar daarna. Er verandert veel na moederschap in je leven, planning, emotie, gevoel, fysiek. Dus hoe zorg je er voor dat je jezelf niet verliest. Met mijn programma zet je jezelf weer op 1. Je komt weer in verbinding met jezelf. Wanneer je weer in verbinding bent met je zelf ben je zoveel meer dan alle rollen waar je in zit voor je gezin, of alle sociale contacten. In 6 weken werk je aan je mindset, je doet bewegingsoefeningen en schrijfopdrachten. 10-20 minuten per dag maken al het verschil.


Ben je altijd al ondernemer geweest?

Ik heb wel altijd gevoeld dat ik ooit zelf ging ondernemen. Maar heb de eerste 10 jaar van mijn werkende leven vooral de focus gelegd op een goede baan en carrière maken. Dat ondernemen zag ik als iets voor misschien ooit later ernaast. Wel kom ik uit een echt ondernemersgezin, waar ik mijn laatste baan ook vervulde. Nu een jaar geleden heb ik hier afscheid van genomen en ben ik volledig voor mij zelf begonnen.


Waarom heb je de keuze gemaakt om te ondernemen?

12 jaar geleden kreeg ik een depressie. Ik was net werkende en heel erg druk. Ik heb altijd al hard gewerkt voor alles wat ik wilde en wist niet beter dan dat dit was hoe je het leven aanging: heel hard je best doen en maar door en doorgaan. Totdat mijn lichaam stop zei, het ging niet meer.


Ik kwam op het punt in mijn leven dat ik ging nadenken over wie ik ben, hoe ik mij voel. Ik stopte mijn emotie constant weg, terwijl ik eigenlijk heel gevoelig ben. Ik wilde leren om beter te worden in voelen en heb toen een bekkenfysiotherapeut bezocht (maar deze vrouw was veel meer dan dat). Door haar heb ik geleerd om weer meer verbinding te voelen met mijn lichaam. Ik ben wel blijven werken, maar altijd op het pad van zelfontwikkeling gebleven. Een paar jaar geleden ging ik naar een retreat op Ibiza. Ik wilde kijken of ik nog meer bij m’n gevoel kon komen en dat bereikte ik. Want doordat ik daar zoveel meer zakte in de verbinding met mijzelf had ik ineens heel helder dat ik mijn werkende leven ging opgeven en voor mijzelf ging beginnen. Dat was een enorme stap in mijn leven die niemand, inclusief ikzelf, niet zag aankomen.

Foto van Heidi en haar dochter Mana..

Hoe ben je er op gekomen om je te focussen op nieuwe mama’s?

Ik ben er goed in om mijzelf niet uit het oog te verliezen. Het werkt voor mij niet om alsmaar mee te gaan in de sneltreinvaart van het leven. Dat is eigenlijk waar ik vooral heel veel vrouwen mee zie worstelen. Bij velen heeft persoonlijke ontwikkeling nooit echt een rol gespeeld.

Maar wanneer je moeder wordt, verandert je leven. Andere dingen worden belangrijk, er komt een boel omhoog dat je niet kent van jezelf. Dat kan onzeker voelen, je herkent jezelf soms niet eens meer.

Inmiddels weet ik precies wat ik moet doen om mij beter te voelen als ik me niet fijn voel. Doordat ik een depressie heb gehad is zelfontwikkeling bij mij vroegtijdig een grote rol gaan spelen. Mijn depressie was een lifechanging event die dit heeft veroorzaakt. Ik hád dus al een hele rugzak vol met manieren die mij hielpen dicht bij mijzelf te blijven. Niet iedereen maakt lifechanging events mee, totdat zij bijvoorbeeld moeder worden. Ik besefte ook dat deze intense transformatie voor veel vrouwen bijna onhaalbaar is. Alles veranderd in je leven en als je vóór die kleine weinig bezig bent geweest met je persoonlijke groei, dan kan het je enorm overvallen. Het is een soort keerpunt in je leven waarin je wordt uitgenodigd om kritisch te kijken naar jezelf, de ander en het leven eens flink onder de loep te nemen. Althans, dat is hoe ik het zie. Want als je dat doet kun je transformeren naar een krachtige mam, een mama die zich fijn voelt van binnen en er is voor zichzelf én haar gezin.


Vond je het spannend toen je deze keuze maakte?

  • Welke belemmerende gedachten had je?

Het was een moeilijke en makkelijke keuze tegelijk. Voor mijn gevoel ging ik mijn hele leven omgooien. Ik voelde enorm sterk dat dit mijn weg was, tegelijkertijd voelde ik verdriet omdat ik iets ging loslaten waar ik mijn hele leven naartoe heb gewerkt. Ik werkte bij mijn vader, ik had een baan die perfect bij mij paste, ik voelde veel verdriet. Maar toch wilde ik de rol vervullen die bij mij past en niet een rol vervullen waarvan ik heb geleerd dat dit zo hoorde.


  • Welke gedachtes/gewoontes hielpen jou vooruit?

Het vertrouwen dat als ik een deur sluit een andere deur opengaat. Ik wilde niet meer een doel hebben en geforceerd voor werken. Ik wilde vanuit gevoel werken, vertrouwen dat het op je af zou komen. Ik heb destijds mijn werk afgebouwd en de tijd genomen om meer te zakken in mijn vrouwelijke energie. Toen gingen vanzelf dingen lopen. Ik heb de opleiding holistisch therapeut gevolgd. Toen het idee “in je kracht als mam” ontstond heb ik het 4 maanden in mijn hoofd laten sudderen. Toen het bleef ben ik het gaan uitwerken en nu staat het.


Ben je de ondernemer geworden die past bij jouw toekomstvisie?

Ja, mijn toekomstvisie was dat ik wil doorgeven wat ik zelf helemaal doorleef. Ik kan volmondig zeggen dat ik in mijn kracht sta als mam. Nee, dat is niet per se het moederschap perfect doen. Juist niet. Laat alles wat een ander verlangt eens los en kijk hoe jij de dingen wilt doen en wie je wilt zijn als vrouw. Ontdek hoe je je voelt en durf jezelf te laten zien. Dat is wat je kinderen naleven.


Hoe ben je op jouw huidige uitstraling gekomen?

Daar heb ik heel lang over gedaan. Het moest heeeel erg mij zijn en ik had daar enorm veel ideeën bij. Ik kon niemand vinden die daarbij paste of mij een goed gevoel gaf. Toch heb ik er bewust voor gekozen om iemand erbij te halen die mij nog niet kende. Maar na 2 maanden heb ik al aangegeven dat dit niet ging werken. Ze was grafisch vormgever maar het matchte niet. Ik ben iemand die heel duidelijk voor ogen heeft wat ie wil. Ik vond het een super spannende fase want het voelde super bepalend voor de training die ik ging maken. Ik zocht naar iemand die mij begreep, letterlijk naast me komt zitten en waar ik een klik mee heb. Uiteindelijk heb ik dit gevonden bij Jonas, mijn partner en zijn zusje.


Als je nu terugkijkt. Is er iets wat je anders had willen doen?

Ik heb alles heel erg perfect willen doen. Het had achteraf minder perfect mogen zijn. Ergens ben ik wel trots op de keuze dat het perfect moest zijn, want alles is van topkwaliteit. Maar daardoor was het wel een hele lange adem om het neer te zetten. Terwijl ik nu in zie dat ik ook kleiner had kunnen beginnen waardoor ik had kunnen testen, bouwen aan mijn naam en eventueel later een groter programma had neer kunnen zetten.


Wat zou je andere ondernemers willen meegeven?

Laat de uitdagingen in je hoofd niet te groot worden, dan ligt het gevaar erin dat je geen stappen zet. Want ‘ooooh wat spannend allemaal?’. Durf te springen, op je gevoel te vertrouwen. Door het zetten van stappen kom je altijd op antwoorden die passend zijn voor jou, precies daar ligt jouw groei.



Wil je meer weten over het programma van Heidi 'In je Kracht Als Mam'?

Neem dan een kijkje op haar website: www.injekrachtalsmam.nl. In 6 weken tijd transformeer jij naar een krachtige mam,

door het doen van een paar oefeningen per dag (10/20 minuten). Want door voor jezelf te kiezen, kies je ook voor je gezin.